ATHENS PRIDE III

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Ιουνίου 2007

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ 2007


Σύνταξη-Φωτογραφίες:Μάνος Λαλόπουλος




Πλατεία Κλαυθμώνος

Το θερμόμετρο έχει ανέβει στους 37 βαθμούς κελσίου. Η Αθήνα καίγεται! Ο καύσωνας δεν είναι όμως η μόνη αιτία. Σήμερα στο κέντρο της πόλης μια πολυχρωμία ανθρώπων καίει στερεοτυπικά κατάλοιπα, που ήταν , είναι και θα έπρεπε να είναι “ξένα”, “περίεργα” και “ανώμαλα”. Σημαίες και πανό με συνθήματα διεκδίκησης της κοινωνικής ποικιλομορφίας ανηφορίζουν την Σταδίου , στον δρόμο τους για την Βουλή. Πρόκειται για μια πορεία με διαφορετικό ύφος : αγωνιστικό μεν, αισιόδοξο και χαρούμενο δε. Το Athens Pride “χτυπάει” ξανά. Και έχει έρθει για να μείνει!

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Με αυτό το σύνθημα γιορτάζει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Λεσβιακή, Γκέι, Αμφισεξουαλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) Κοινότητα το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας -ATHENS PRIDE 2007».

Στα περίπτερα που έχουν στηθεί περιμετρικά της πλατείας συμμετέχουν οργανώσεις της κοινότητας, πολιτικά κινήματα, ΜΚΟ , και οργανώσεις για την ενημέρωση και καταπολέμηση του hiv, (ανάμεσα τους το Κέντρο Ζωής). Οι επισκέπτες του Pride βρίσκουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν για θέματα όπως :


• η συνταγματική αναγνώριση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου
• η διεύρυνση του αντιρατσιστικού νόμου 927 ώστε να περιλάβει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου ως λόγο προστασίας από ρατσιστική συμπεριφορά
• η πρόσβαση στο δικαίωμα του πολιτικού γάμου και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου με βάση τον νόμο 1250/1983
• η κατάργηση κάθε νόμου ή διάταξης που δημιουργεί διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού
• η ουσιαστική και πραγματική δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004,που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και εξ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας
• η ελλιπής έως ανύπαρκτη διδασκαλία του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής και υγείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από ειδικούς επιστήμονες, με ισότιμη αντιμετώπιση του ομοερωτισμού
• η ουσιαστική κρατική ενίσχυση και ενημέρωση για εξειδικευμένες δράσεις για διάφορες κοινωνικές ομάδες κατά του hiv/aids


Πολλοί αναρωτιούνται : περήφανοι; για ποιο πράγμα; Την απάντηση την βρήκα στην ιστοσελίδα του Athens Pride. Εμένα με κάλυψε. Την παραθέτω αυτούσια:

“Νιώθουμε περήφανοι και περήφανες, γιατί καταφέραμε και διατηρήσαμε την πνευματική και ψυχική μας ισορροπία όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μας, κατά τα οποία ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού, θρησκευτικού και πολιτικού κατεστημένου ήθελε να μας επιβάλει να ντρεπόμαστε, να κρυβόμαστε και μας αντιμετώπιζε στην καλύτερη περίπτωση σαν πολίτες β΄ κατηγορίας. Εμείς μετατρέψαμε την ντροπή σε αξιοπρέπεια και αγώνα για τα δικαιώματά μας, και διαμορφώσαμε μια ζωή που χαιρόμαστε κι αγαπάμε.”

Οι επισκέπτες έχουν καταλάβει την πλατεία. Χαμόγελα, φιλικές κουβέντες, γέλια, χορός. Το Athens Pride έχει πετύχει τον σκοπό του. Έχει φέρει σε δημόσιο χώρο τον δημόσιο διάλογο που επιθυμεί να ανοίξει.
ΚΟΙΤΑΞΕ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ